Mohamadrizal's Blog

Dari Kelantan Ke Melaka

 • date

  June 2009
  M T W T F S S
  « May    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Categories

 • Top Posts

 • Top Clicks

  • None
 • Archives

 • Pages

 • Meta

 • Advertisements
 • Entries

KERANA ISTERI, SUAMI SAKIT JIWA?

Posted by mohamadrizal on June 15, 2009

Allah menjadikan Hawa dari tulang rusuk Nabi Adamuntuk menjadi penghibur setia Nabi Adam di dalamsyurga. Siti Kadijah banyak membantu dalam menyuburkanjiwa dan memberi semangat kepada Rasulullah pada masaawal Islam mula disebarkan ke tengah masyarakat.Kewafatan Siti Khadijah dirasakan sebagai kehilanganbesar bagi baginda, sehinggakan tahun kewafatan Siti
Khadijah dinamakan ‘tahun dukacita’. Demikian perananisteri sebagai pemulih semangat suami. Bahkanisterilah satu-satunya tempat berhibur suami yangdihalalkan oleh Allah..

Lihatlah betapa bahagianya para sahabat dahulu kala;walaupun letih berjuang tetapi apabila balik ke rumah,isteri menyambut kepulangan mereka dengan senyummanis.

Pernah Sayidina Ali yang baru pulang dari medanpertempuran dan mengharungi padang pasir dengan segalakepayahan dan keletihan, terasa segar apabilakepulangannya disambut dengan senyuman oleh sitiFatimah. Walhal kalau dikaji sejarah kehidupanSayidina Ali dan Siti Fatimah merekalah antarapasangan suami yang paling miskin. Siti Fatimahseringkali ditinggalkan berbulan-bulan oleh SayidinaAli yang sering keluar berjuang. Biasanya dia
ditinggalkan tanpa barang keperluan dapur yangmencukupi. Namun sedikit pun Siti Fatimah tidak
merungut, apalagi untuk marahkan suaminya. Bahkanbeliau berusaha sendiri menguruskan keperluanrumahtangganya. Namun anak kesayangan Rasulullah sawini, yang tebal iman di hatinya, masih mempumelemparkan senyuman manis menyambut kepulangansuaminya.

Para isteri-isteri mestilah memainkan peranan pentingdalam pembentukan jiwa suami. Isteri yang terlalubanyak membuat masalah kepada suami akan menghalangtugas seharian suaminya. Bahkan ada kemingkinan suamimengalami sakit jiwa.

Perangkaan Kementerian Kesihatan menunjukkan lebih 72%daripada jumlah pesakit otak terdiri daripada kaumlelaki. Pakar-pakar perubatan, dalam kajian merekamendapati bahawa salah satu punca utama suami sakitjiwa ialah kerana isterinya terlalu mendesak suami
menyediakan segala bentuk kemewahan walaupun di luarkemampuan suami. Kepulangan suami dari pejabat ataudari tempat kerja tidak disambut dengan layanan mesra,bahkan belum pun sempat suami meletakkan punggung diatelah diserang dengan pertanyaan demi pertanyaan.
Selagi suami tidak menunaikan permintaannya, selagiitulah isteri akan mendesak si suami.

Menurut laporan dari Penasihat PersatuanPesakit-pesakit Jiwa Pulau Pinang, kebanyakan lelakiyang sakit jiwa adalah mereka yang sering berhadapandengan ragam isteri yang gilakan kemewahan. Tidakkurang juga yang menderita sakit jiwa kerana isteri
tidak dapat menerima hakikat poligami (bagi yangberpoligami). Begitulah amat berkesannya jarum yangdicucuk oleh para isteri sehingga menyebabkan suamimenderita.

Pada umumnya ada dua punca utama suami sakit jiwa.Pertama, kerana kelemahan suami itu sendiri dan Kedua,kerana ragam isteri.

Allah telah menetapkan lelaki (suami) sebagai pemimpinbagi kaum wanita. Sebagai pemimpin, dia berhak membuatkeputusan dan wanita (isteri) mahu tidak mahu mestimentaati keputusan itu walaupun bertentangan dengankehendaknya. Sekiranya suami tegas mengikut kehendak
syariat di samping berusaha mendidik isteri,insyaAllah tidak berlaku kes isteri mendesak-desaksuami, apatah lagi mengarah-arahkan suami mengikutkehendaknya.

Bagi pihak isteri pula, sekiranya dia mengetahuiperanannya yang sebenar, maka tidak mungkin dia akanqueen-control suaminya. Walaupun isteri mempunyai hakdalam rumahtangga tetapi hak tersebut ada batasnya.

Di antara hak yang wajib isteri laksanakan:

 Mentaati perintah suami (yang tidakbertentangan dengan syariat).
 Sentiasa malu terhadap suami danmenghormatkannya.
 Diam tatkala suami sedang bercakap.
 Merasa cukup dengan pemberian suami walaupunsedikit.
 Tidak meminta-minta sesuatu yang di luarkemampuan suami termasuk perhiasan atau perabot yangmahal-mahal.
 Sentiasa berhias tatkala berhadapan dengansuami.
 Tidak keluar rumah tanpa izin suami.
 Menghormati keluarga suami dan kaumkerabatnya.
 Sentiasa melayan keinginan suami untukbergurau senda.

Demikianlah antara kewajipan isteri, Jika para isteridapat melaksanakannya, insyaAllah tidak timbul masalahyang menyusahkan suami. Sabarnya seorang isteri didunia akan Allah gantikan dengan ganjaran pahala danbalasan syurga di akhirat kelak.

Sekiranya isteri boleh berlebih kurang dengan haknya,kerana suami tidak mampu menyediakan segala keperluanrumahtangga, alangkah bahagianya kehidupan mereka.Isteri yang begini akan merasa cukup dengan pemberiansuaminya malah menghargai sungguh-sungguh segalapemberian suami. Sehingga dengan itu akan terasalaholeh suami, isterilah penghibur dan penyubur jiwa. Didunia lagi pasangan suami isteri yang begini telahmerasai ‘syurga yang disegerakan’ sebelum menikmatisyurga yang kekal abadi di akhirat kelak, insyaAllah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: